Ardo Warsome, en av mammorna i Rinkeby.

Al Jazeeras filmMothers of Rinkeby visades i Rinkeby Folkets Hus. 
– Vi har den magiska kraften eftersom vi är ”mammor
”, sade Nasteho Wehelive, ordförande i mammornas förening.

”Mothers of Rinkeby” är en 25 minuters lång dokumentär, som sänts av Al-Jazeera, en tevekanal med 50 miljoner tevetittare.
– Jag är nöjd med filmen och det är bra att folk får se vad vi gör, att vi mammor i Rinkeby inte bara är passiva och väntar på att någon annan ska ordna det för oss, sade Ardo Warsame, en av mammorna i filmen.

Ardo Warsame började nattvandra redan 2003, när hennes äldsta son blev tonåring. Då var hon ensam kvinna, som tillsammans med bland andra medborgarvärden Mohamed Hagi Farah, såg till att Rinkeby var tryggt.
– Det var barn jag kände som drabbades, vissa av dem som blev offer var mina elever. Det är klart att jag påverkades på ett personligt plan, sade hon.

Annons:

Idag är det mammorna som dominerar på Rinkebys gator om kvällar och nätter. Nasteho Wehelive menar att de har en speciell relation till ungdomarna.

De är lite vilsna

– Vi känner dem, till skillnad från polisen. Vi har den magiska kraften för att vi är ”mammor”. Därför känner vi oss tvungna att vara ute och försöka rädda dem på något sätt, ge stöd och visa att vi faktiskt bryr oss. De är lite vilsna, men de lyssnar på oss och går faktisk därifrån när vi säger till dem. Utan tjafs.
Nasteho Wehelive tror att de flesta ungdomar känner hopplöshet.
– Jag har ju ingen makt och kan inte hjälpa dem, men samtidigt kan jag inte bara strunta i dem. Vi är som alla andra mammor, vi har också haft långa dagar, har varit på jobbet, har våra egna barn och familj som behöver oss hemma på kvällarna. Trots det så går vi ut och nattvandrar för att åtminstone visa att vi ser dem och uppmuntra dem att göra andra val.

Mammornas nattvandring satte fart ordentligt 2015.

Vi vet att vi gör stort skillnad med vår närvaro, sade Iman Elmi, en annan av de aktiva mammorna. Vi var ingen förening, men insåg snart att det blir svårt att hålla uppe vårt engagemang utan tydlig organisering och struktur. Och därför har vi bildat vår förening som heter” Somalisk-Svenska mammor”. Vi har ingen lokal eller mötesplats, men man hittar oss någonstans på Rinkeby torg.

Filmens regissör, Ahmed Abdullahi, var med i Rinkeby Folkets Hus.
Jag tycker, att det är intressant att se hur media beskriver orten, det är bara negativa och mörka rubriker. Till och med Donald Trump twittrade ”what happend last night in Sweden?
Han ville istället visa allt positivt som görs i området.
– Jag ville visa mammorna med sina röda jackor som ger sig ut på kvällarna för att motverka brottsligheten. Men också visa att ungdomarna upplever att någon bryr sig om dem. Jag tycker att det är fantastiskt med den positiva respons som filmen har fått, sade Ahmed Abdullahi.

Mammorna är ryggraden i civilsamhället

Rashid Musa, som är medskapare till filmen, tycker att mammornas insatser ofta glöms bort.
Det är mammorna som är ryggraden i civilsamhället. Väldigt ofta är det de som lagar maten till olika event och aktiviteter. När man nedmonterar välfärden, stänger fritidsgårdar och andra viktiga myndigheter, då blir deras arbete ännu viktigare.

Varje fredag och lördag, från 19-22, tar de på sig sina röda jackor och börjar nattvandra i Rinkeby. De är 40-60 volontärer och alla är välkomna, det behövs ingen föranmälan eller sådant.

Ifra-Degmo Mohamed
Print Friendly, PDF & Email